Meniu Închide

Ioan Bănescu

Ioan Bănescu (24 ani) este student în anul I la masterat în cadrul Universității de Muzică din București, fiind unul dintre tinerii chitariști români cu o intensă activitate concertistică, pasionat deopotrivă de repertoriul tradițional al instrumentului și de muzica contemporană. În anul 2020, a beneficiat de o bursa Erasmus care i-a permis să studieze la facultatea „Bela Bartok” din Szeged, Ungaria alături de prof. David Pavlovits.

A participat la concursuri naționale și internaționale din ţară, obținând premii importante, fiind, de asemenea, implicat în diverse ansambluri camerale; a susținut recitaluri în țară (solo sau în cadrul unor ansambluri camerale) pe scene importante: Palatul Suţu, Muzeul Naţional „George Enescu” (Bucureşti şi Sinaia), Castelul Peleş, Sala Thalia din Sibiu etc., dar și în străinătate (Elveția și Ungaria). De asemenea, Ioan a luat parte la numeroase cursuri de măiestrie sub îndrumarea unora dintre cei mai apreciați profesori și interpreți din lume, precum: Marcin Dylla, Reinbert Evers, Andras Csaki, Matteo Mela, Lorenzo Micheli, Pablo Marquez, David Pavlovits, Susana Prieto, Alexis Muzurakis, Rémi Jousselme, Carlo Marchione si Rafael Aguirre.

În ultimii ani a devenit unul dintre foarte puținii tineri chitariști români implicați şi pasionați de muzica contemporană, printre realizările sale recente se află participarea în formulă de duo alături de profesorul său, Costin Soare, la Festivalul Internațional „Serile de chitară”. Concertul a făcut parte dintr-un proiect în cadrul căruia s-au cântat trei lucrări în primă audiţie absolută scrise de importanți compozitori români.

Ioan este conștient de faptul că a deveni un muzician foarte bun înseamnă deschiderea către tot ceea ce înseamnă cultură și curiozitatea de a se (auto)descoperi prin intermediul literaturii și artelor vizuale.