Meniu Închide

Arta în tranziție – Dezbatere publică

Pe 25 august 2022, Fundația Regală Margareta a României a organizat o dezbatere publică privind dezvoltarea sectoarelor culturale și creative din România și sprijinirea tinerilor artiști debutanți în cadrul proiectului „Tinere Talente – Susținerea artiștilor și profesioniștilor din sectoarele creative și culturale”, susținut prin Programul RO-Cultura.

Sectoarele culturale și creative sunt importante pentru dezvoltarea continuă a societăților și stau la baza economiei creative. Bazate pe cunoaștere, pe creativitate și talent, acestea generează o bogăție economică considerabilă. Și mai important, acestea sunt esențiale pentru consolidarea sentimentului de identitate, cultură și valori europene comune. Din punct de vedere economic, acestea înregistrează o creștere peste medie și creează locuri de muncă – în special pentru tineri – sporind în același timp coeziunea socială.

Pentru a promova importanța susținerii tinerilor artiști debutanți și pentru a identifica soluții care adresează problemele și nevoile tinerilor artiști, Fundația Regală Margareta a României a organizat pe 25 august 2022, de la ora 17:00, la Elite Art Gallery, o dezbatere tip masă-rotundă, care a reunit 10 stakeholderi, specialiști sau agenți culturali implicați în instituții sau acțiuni culturale. Dezbaterea a fost transmisă live și pe pagina de Facebook a proiectului @TTcultura, unde publicul a avut ocazia de a pune întrebări și a primi răspunsuri despre sectoarele culturale și creative din România.

Scopul principal al dezbaterii a vizat propunerea de soluții concrete de sprijinire a artiștilor debutanți, propuneri sintetice de direcții, inițiative sau proiecte menite să creeze un context favorabil dezvoltării mediului cultural/creativ din România. Totodată,  dezbaterea a fost organizată pentru o mai bună înțelegere a sectoarelor culturale și creative, deoarece publicul necesită a fi informat coerent cu privire la importanța și evoluția acestor sectoare. Dezbaterea a fost o oportunitate atât pentru tinerii artiști din România, cât și pentru publicul general să exploreze detalii ale lumii culturale, să pună întrebări și să afle despre provocările și șansele obținerii unei cariere în lumea culturală.